annonce

Fra oldtiden til dit bord: En spritny rundvisning i druer i vin

Druer er blevet dyrket i tusindvis af år og er en af de ældste afgrøder i historien. Der dyrkes over 10.000 forskellige druesorter rundt om i verden, og druer findes i alle former, størrelser, farver, aromaer og smagsvarianter. Uanset om du er nybegynder eller ønofil (dvs. en ekspert i vinsmagning), er det værd at lære de forskellige druer at kende, der bruges til at lave god vin. Når alt kommer til alt, er hver flaske en historie, der venter på at blive fortalt.

 

Forskellige druer giver forskellige vine

Når det drejer sig om vin, betyder forskellige druer forskellige smagsvarianter. Chardonnay-druer er f.eks. kendt for deres sprøde syre og smøragtige noter, når de dyrkes i køligere klimaer som i Chablis-regionen i Frankrig. Men hvis du flytter dem et andet sted hen – f.eks. i Barossa Valley i Australien – vil du opdage, at den samme druesort har en udpræget tropisk smagsprofil med noter af ananas og mango. Der er tydeligvis ikke nogen “one size fits all”, når det gælder om at lave god vin af druer.

 

Andre populære druesorter er Sauvignon Blanc (krydret citrusfrugtsmag) og Pinot Noir (noter af kirsebær og hindbær). Så er der røde sorter som Merlot (blomme- og vaniljearomaer) og Cabernet Sauvignon (brombær/cassis-frugt). Ud over disse mere kendte druetyper til vinfremstilling findes der utallige andre druer, som giver lige så lækre vine – herunder Malbec fra Argentina, Shiraz fra Sydafrika, Primitivo fra Italien, Muscat fra Tyskland, Chenin Blanc fra Sydafrika, Riesling fra Østrig, Grenache fra Spanien … listen kan fortsætte.

 

Vinproducenter på arbejde

Selv om den anvendte druesort er vigtig for vinens smag, er det også vigtigt, hvor den er dyrket – og hvad der sker under produktionen. Vinproducenterne kan bruge egetræsfade eller ståltanke under gæringen for at hjælpe med at udvikle smagskompleksitet eller tilføje fylde/struktur til deres slutprodukt. De kan også tilføje yderligere ingredienser som krydderier eller urter under lagrings- eller blandingsprocessen for yderligere at forbedre vinens unikke egenskaber. Alt dette betyder, at ingen to flasker nogensinde vil være helt ens … hvilket gør det endnu mere spændende at opdage nye vine.

 

Så næste gang du tager ud på din berusede tur til druesorter, der anvendes til vinfremstilling rundt om i verden, skal du huske, at hver flaske fortæller en unik historie – ikke kun takket være dens oprindelse, men også hvordan den er blevet fremstillet af vinproducenten/vinproducenterne.

 

Uanset hvilken lejlighed du vælger at åbne din yndlingsflaske – hvad enten det er til en romantisk middagsaftale eller en afslappet sammenkomst med venner – vil den helt sikkert give anledning til en interessant samtale og masser af nydelse.