Kunst

AI’s Indflydelse på Kunst og Kultur

Kunstig intelligens er på fremmarch. Ude i det ganske land mærker både kunstnere og kulturinstitutioner, hvordan AI er i færd med at transformere deres verden. Men hvad betyder det egentlig for dig og mig? Lad os sammen dykke ned i, hvordan AI er ved at ændre spillereglerne for kunst og kultur.

 

AI – kunstnerens nye makker

Forestil dig, at du er kunstner. Du har brugt ugevis på at researche og katalogisere dine værker. Men hvad nu hvis en AI kunne klare det på få sekunder? Det er præcis, hvad Dirk Boll fra auktionshuset Christie’s i London oplever. Med AI’s hjælp kan gallerier nu fokusere på det, der virkelig betyder noget: at skabe og formidle kunst.

Men det stopper ikke her. Ved at analysere enorme mængder data kan AI forudsige, hvilke kunstformer der bliver de næste store hits. Er du kunstner eller samler? Så kan du med AI’s hjælp ride med på bølgen og være på forkant med de nyeste trends.

 

Kan AI afkode kunstens hemmeligheder?

Er værket ægte? Er spørgmålet der altid dukker op før eller siden, når vi snakker kunst. AI kan måske være løsningen. Når vi snakkere mallerier kan AI studere penselsstrøg nede i detaljer, der ikke vil være mulige for den menneskelige hjerne at holde styr på. Jo vi kan sammenligne en til en, men ikke have millioner af “pixels” i hovedet på en gang.

Art Recognition et firma, der netop arbejder med dette. De lavede en udregning, der med 96% sikkerhed identificerede et ukendt maleri som et værk af selveste Raphael.

 

Pas på faldgruberne

Alt er dog ikke guld og grønne skove. For det første har ikke alle lige adgang til AI-teknologien. Det kan skabe en skævvridning i kunstmarkedet, hvor nogle regioner sakker bagud. Desuden er datavidenskaben bag AI stadig en lukket bog for de fleste.

Derudover er data en større mangelvare, end indenfor den normale forretningsverden. Ligesom med alt AI kræver det en tilpas mængde data, før kvaliteten vil være høj nok. Hvis ikke vil det føre til upræcise forudsigelser og forkerte beslutninger. Hvis ikke dette er tilfældet vil nutidens eksperter præstere bedre end AI.

 

En lysere fremtid med AI?

Folk er dybt uenige når det gælder indflydelen på det at producere kunst. Og man ender ofte ud i en diskusion om, hvad kunst egentlig er. Denne diskussion vil vi ikke tage del i nu. En ting er dog sikkert. Man kan speed proccesserne gevaldigt op, man kan blive inspireret få feedback mv. langt hurtigere end tidligere. Så forhåbentlig kan det føre til flere flotte værker end hvad der tidligere var muligt.

 

Omfavn fremtiden

Kunst og kultur er nok et af de områder folk vurdere er længst væk fra AI. Men ikke desto mindre vil det have en stor betydning for branchen. Om det er at kunne vallidere ægtheden, eller det modsatte hvor AI kan forfalske til et niveau vi har svært ved at vurdere. Eller om vi kan få flere værker fra de store kunstnere fordi de bliver mere inspireret og kan få hjælp af AI. Vi må se! Men det bliver spændende!

Vi har fået hjælp til denne artikel fra HverdagsAI og forskellige eksperter, der er linket til i artiklen.