Søvnproblemer? Prøv yoga
Har du svært ved at sove, så er du ikke alene. Rigtig mange danskere døjer med søvnproblemer, enten pga stress, tankemylder eller fordi, at de fysisk ikke kan slappe af i kroppen og falde til ro. Både yoga og meditation kan hjælpe dig, hvis du har søvnproblemer.
Hjælper dig med at sove dybere
Stimulering er godt, men for meget af det beskatter nervesystemet. Yoga kan give lindring fra trængsel og travlhed i det moderne liv. Genoprettende asana, yoga nidra (en form for guidet afslapning), Savasana, pranayama og meditation opmuntrer pratyahara, en vending indad i sanserne, hvilket giver nedetid for nervesystemet. Et andet biprodukt af en regelmæssig yogapraksis, viser undersøgelser, er bedre søvn – hvilket betyder, at du bliver mindre træt og stresset og mindre tilbøjelig til at have ulykker.
Søvn er en af de vigtigste fordele ved yoga, som næsten alle praktiserende læger kan opleve, uanset hvad deres færdighedsniveau er. Find en yogamåtte der hjælper dig med at lave de helt rigtige yogaøvelser her.
Øger dit immunsystems funktionalitet
Asana og pranayama forbedrer sandsynligvis immunfunktionen, men indtil videre har meditation den stærkeste videnskabelige støtte på dette område. Det ser ud til at have en gavnlig effekt på immunsystemets funktion, øge det, når det er nødvendigt (for eksempel at hæve antistofniveauet som reaktion på en vaccine) og sænke det, når det er nødvendigt (for eksempel at afbøde en uhensigtsmæssigt aggressiv immunfunktion i en autoimmun sygdom som psoriasis).
Giver dig plads til at trække vejret
Yogier har en tendens til at tage færre vejrtrækninger med større volumen, hvilket er både beroligende og mere effektivt. En undersøgelse fra 1998 offentliggjort i The Lancet lærte en yogisk teknik kendt som “fuldstændig vejrtrækning” til mennesker med lungeproblemer på grund af kongestiv hjertesvigt. Efter en måned faldt deres gennemsnitlige respirationsfrekvens fra 13,4 vejrtrækninger i minuttet til 7,6. I mellemtiden steg deres træningskapacitet betydeligt, ligesom iltmætningen af deres blod. Derudover har yoga vist sig at forbedre forskellige målinger af lungefunktionen, herunder det maksimale volumen af åndedrættet og effektiviteten af udåndingen.
Yoga fremmer også vejrtrækning gennem næsen, som filtrerer luften, opvarmer den (kold, tør luft er mere tilbøjelig til at udløse et astmaanfald hos mennesker, der er følsomme) og befugter det, fjerner pollen og snavs og andre ting, du hellere ikke vil tage i lungerne.
Forbedrer fordøjelsesproblemer
Irritabel tyktarm og forstoppelse – alle disse kan forværres af stress. Så hvis du stresser mindre, vil du lide mindre. Yoga, som enhver fysisk træning, kan lette forstoppelse – og teoretisk sænke risikoen for tyktarmskræft – fordi bevægelse af kroppen letter hurtigere transport af mad og affaldsprodukter gennem tarmene. Og selvom det ikke er blevet undersøgt videnskabeligt, har yogier mistanke om, at vridningsstillinger kan være gavnlige for at få affald til at bevæge sig gennem systemet.